נגיפים נפוצים של דרכי הנשימה
מה ההבדל בין שפעת להצטננות? מה גורם לכל אחת מהן ומה אפשר לעשות כדי למנוע הדבקה?
"צננת" (הצטננות) היא מחלה של דרכי הנשימה העליונות הנגרמת ברוב המקרים על ידי נגיפים. קיימים מעל 200 סוגים של נגיפים הגורמים לצננת, רובם שייכים למשפחת הריינו-וירוסים. סוגים אחרים של נגיפים הגורמים לצננת כוללים את האדנו-וירוסים, קורונה-וירוסים, פארא-אינפלואנזה, אינפלואנזה ו-RSV. צננת לא נגרמת בשל חשיפה לקור. זוהי מחלה מדבקת הנגרמת כתוצאה מהתרבות הנגיפים בחלל האף והסינוסים. בתגובה, הגוף מייצר כמויות גדולות של נזלת, שמטרתה "לשטוף" החוצה את הנגיפים. צננת נמשכת לרוב כיומיים-שלושה, אך יכולה להימשך עד 14 יום.
צבע הנזלת לרוב שקוף ויכול להפוך לצהוב או ירוק בהמשך. חשוב לדעת שצבע הנזלת אינו מעיד על גורם ההדבקה (בניגוד לאמונה הרווחת שנזלת שקופה נגרמת על ידי הדבקה בנגיפים ונזלת בצבע אחר על ידי הדבקה בחיידקים) ושברוב המוחלט של המקרים צננת נגרמת על ידי נגיפים ואין צורך או תועלת בשימוש באנטיביוטיקה.
תסמינים נוספים יכולים לכלול כאב גרון, שיעול ועיניים דומעות, וכאבי ראש ושרירים קלים יחסית. מומלץ לפנות לייעוץ רפואי אם התסמינים נמשכים ללא שיפור, אם יש החמרה בתסמינים או אם מדובר בתינוקות קטנים.
כיום אין חיסון כנגד ריינו-וירוסים (אך יש מספר מעבדות בעולם שעובדות על פיתוח חיסון כזה – אפשר לקרוא על זה כאן). גם לא קיים טיפול תרופתי שיכול לקצר את משך המחלה, אבל קיימים טיפולים לתסמינים השונים, כגון טבליות מציצה לכאבי גרון, תרסיס מי מלח או חומרים מייבשים אחרים לטיפול בנזלת וכו', כך שלפחות המחלה תעבור בצורה קצת יותר נעימה.
חשוב להתייעץ עם רוקח/ת או רופא/ה לפני השימוש בטיפולים אלה, להקפיד על שימוש נכון ולוודא שהם מתאימים לגיל המטופל (למשל, אין לתת כדורים לייבוש נזלת לילדים מתחת לגיל ארבע – אלא בהוראת רופא/ה).
בניגוד לצננת, שפעת היא מחלה של דרכי הנשימה העליונות או התחתונות והיא נגרמת על ידי אחד משלושה סוגים של נגיפים – אינפלואנזה A, אינפלואנזה B ואינפלואנזה C, כולם שייכים לאותה משפחה של נגיפים. רוב מקרי התחלואה באנשים נגרמים על ידי אינפלואנזה A. שפעת היא מחלה עונתית, כאשר בישראל עונת השפעת מתחילה באוקטובר ומסתיימת באפריל (כאשר שיא התחלואה הוא בערך באמצע ינואר). ילדים ומבוגרים צעירים (עד גיל שלושים) חולים בשפעת בממוצע כל שנתיים וחצי, ומבוגרים חולים בשפעת בממוצע אחת לחמש שנים.
במרבית המקרים תסמיני השפעת מופיעים למספר ימים בודדים, עד שבועיים לכל היותר, וכוללים חום, שיעול, כאבי גרון, כאבי שרירים, כאבי ראש ועייפות. הקאות ושלשולים מופיעים לפעמים, בעיקר אצל ילדים. הסכנה העיקרית בשפעת היא סיבוכים של המחלה שיכולים לקרות גם לאנשים בוגרים ובריאים אך שכיחים יותר אצל ילדים קטנים, מבוגרים מעל גיל 65, נשים בהיריון ואנשים הסובלים ממחלות נשימתיות או לבביות כרוניות.
סיבוכים כאלה כוללים דלקת ריאות (המתפתחת ישירות כתוצאה מההדבקה בנגיף, או דלקת משנית המתפתחת בעקבות "התיישבות" של חיידק על רקמת הריאות שנפגעה), דלקת של הקרום המקיף את הלב וספסיס (זיהום של הדם), והם עלולים לגרום למוות. הדרך היעילה ביותר למניעת מחלת השפעת, בנוסף להקפדה על כללי ההיגיינה, היא באמצעות חיסון מחדש כל שנה, בתחילת החורף.
נגיפים נשימתיים יכולים להיות מטרד (כמו צננת), או אפילו להוות סכנה (כמו שפעת). הנגיפים ערמומיים ופיתחו דרכים יעילות כדי להדביק אותנו, אבל אנחנו יכולים לצמצם או אפילו למנוע את מספר המקרים של המחלות הללו אם נקפיד על כמה דברים פשוטים:
- להתחסן כל שנה כנגד מחלת השפעת.
- להשתעל או להתעטש לכיוון המרפק ולא לחלל החדר או לכפות הידיים.
- להקפיד על שטיפת ידיים במים ובסבון.
- להימנע מלשלוח ילדים חולים למסגרות או ללכת חולים למקום העבודה – גם כדי לשמור על אחרים, וגם כדי לא להחמיר את מהלך המחלה בשל המאמץ.
- להקפיד על תזונה מגוונת, עשירה בפירות וירקות – כדי לספק לגוף ולמערכת החיסון את כל מה שהם צריכים כדי לפעול בצורה תקינה.
- להקפיד על שנת לילה טובה ועל מספיק שעות שינה, כיוון שמחסור בשינה מדכא את פעילות מערכת החיסון, ולכן מגביר את הסיכון להדבקה.
ושיהיה לכולנו חורף בריא ונטול טישו!
מקורות וקריאה נוספת
- מידע על מחלת השפעת באתר ה-CDC
- מידע על צננת באתר ה-CDC
- Frequency and natural history of rhinovirus infections in adults during autumn. J Clin Microbiol 1997;35:2864.
- Rhinovirus Infections in an Industrial Population II. Characteristics of Illness and Antibody Response. JAMA. 1967;202(6):494-500
- Mediacl Microbiology 4th edition. Galveston (TX): University of Texas Medical Branch at Galveston; 1996.
- Estimating the Life Course of Influenza A(H3N2) Antibody Responses from Cross-Sectional Data. PLOS Biology March 3, 2015.
- שפעת היא לא צננת
- מידע על מחלת השפעת, אתר מדעת
- מידע על החיסון כנגד שפעת, אתר מדעת