למה מחסנים היום כל כך הרבה?
בשנת 1796 ניסה לראשונה ד"ר אדוארד ג'נר את החיסון שהפך מאוחר יותר לחיסון הבטוח והיעיל הראשון נגד אבעבועות שחורות. מאז פותחו חיסונים רבים נגד מחלות שונות. במדינת ישראל כלולים כיום 14 חיסונים בתכנית חיסוני השגרה המומלצת על ידי משרד הבריאות [1].
החיסונים הקיימים בתכנית חיסוני השגרה מיועדים להפחית תחלואה במחלות שונות, סיבוכים ותמותה, וכך להגן על אוכלוסייה נרחבת ככל הניתן. עם השנים החיסונים המפותחים נעשים בטוחים יותר לשימוש, תוך ירידה בתופעות הלוואי ובסיבוכים לאחר החיסון.
המחלה היחידה שהצלחנו לבער מהעולם עד כה היא אבעבועות שחורות, מחלה שקטלה מיליוני אנשים במהלך ההיסטוריה האנושית. כיוון שמדובר בנגיף המתקיים רק בבני אדם, לאחר שכל המין האנושי התחסן נגד הנגיף לא נותרו לו אנשים פוטנציאליים להדביק ולכן הוא נעלם מהעולם [2].
המחלה המועמדת לביעור כיום היא פוליו (שיתוק ילדים) ואחריה חצבת. גם שני הנגיפים האלה יכולים להתקיים רק בבני אדם, ולכן אחרי שכל המין האנושי יהיה מחוסן נגדם הם יחדלו מלהתקיים.
אם בעבר פותחו בעיקר חיסונים נגד מחלות שהתמותה מהן רבה, כיום מפותחים גם חיסונים נגד מחלות שגורמות לתחלואה נלווית ולסיבוכים קשים.
אבעבועות רוח (לא להתבלבל עם אבעבועות שחורות!) נגרמת מנגיף שגורם לחום ולפריחה. לרובנו היא זכורה כמחלת ילדות שחלפה כלעומת שבאה, עם כמה ימים חופשיים מבית הספר או הגן. אולם חלק גדול מהחולים מפתחים סיבוכים שונים של המחלה. למשל, זיהום עור עמוק עד כדי נמק, דלקת ריאות, דלקת מוחית וסיבוכים נוספים. מתוך 60,000 ילדים חולים באבעבועות רוח אחד ימות כתוצאה מהמחלה.
מחקר שבדק את התמותה מאבעבועות רוח הדגים כיצד התמותה מהמחלה ירדה בצורה משמעותית לאחר התחלת החיסון בארצות הברית [3].
אחד הסיבוכים המוכרים של הנגיף הוא שלבקת חוגרת. נגיף אבעבועות הרוח נשאר במערכת העצבים גם לאחר ההחלמה, ולאחר שנים, כאשר חלה ירידה במערכת החיסון, הוא מתפרץ מחדש וגורם לכאבים קשים ולפריחה שעלולה לגרום לזיהום עור חמור ולכאב כרוני חזק שלא מרפה חודשים.
לעתים מטרת החיסונים היא להפחית סבל מיותר. כך למשל במקרה של החיסון נגד נגיף הרוטה. נגיף זה גורם לשלשולים קשים עד כדי התייבשות חמורה. במדינות מתפתחות הוא אחד הגורמים העיקריים לתמותה בקרב ילדים. במדינות מפותחות כמו ישראל הוא הגורם העיקרי לאשפוז בשל התייבשות בקרב ילדים מתחת לגיל חמש [4]. מעל 4,000 ילדים אושפזו כל שנה בשל התייבשות כתוצאה מהידבקות בנגיף הרוטה. מטרת החיסון היא מניעת אשפוזים וסבל מיותר לילדים הללו.
ככל שהרפואה מתקדמת ומתפתחת כך מצליחים למצוא חיסונים למחלות נוספות, ולאחר שהחיסונים הללו נבדקים ונמצאים כיעילים וכבטוחים, הם מומלצים במסגרת תכנית חיסוני השגרה [5].
כשמקבלים החלטות לגבי חיסוני הילדות חשוב לשקול את הסיבוכים האפשריים מהמחלה בכלל, ואת סכנת התמותה בפרט, מול סיבוכים מהחיסון שאמנם אפשריים אך נדירים, ואינם שכיחים יותר מסיבוכי המחלה.
מקורות
- טבלת חיסוני שגרה לילדים – משרד הבריאות
- Nguyen, H. Q., Jumaan, A. O., & Seward, J. F. (2005). Decline in mortality due to varicella after implementation of varicella vaccination in the United States. New England Journal of Medicine, 352(5), 450-458 (תוכן המאמר)
- The Smallpox Eradication Programme – SEP ,1966-1980 – אתר ארגון הבריאות העולמי ה-WHO
- Muhsen, K., Shulman, L., Rubinstein, U., Kasem, E., Kremer, A., Goren, S., … & Cohen, D. (2009). Incidence, characteristics, and economic burden of rotavirus gastroenteritis associated with hospitalization of Israeli children< 5 years of age, 2007–2008. Journal of Infectious Diseases, 200(Supplement 1), S254-S263 (תוכן המאמר)
- Vaccine Product Approval Process – אתר ה-FDA