יום הסרטן הבינלאומי 2022

יום המודעות לסרטן חל מדי שנה ב-4 בפברואר על מנת להגביר את המודעות, לשפר את טכנולוגיות הגילוי והמניעה ולפתח טיפולים יעילים יותר. לפי פרסומי רשם הסרטן במרכז הלאומי לבקרת מחלות (המלב"מ), מדי שנה מאובחנים בישראל כ-30 אלף מקרי סרטן חדשים. 

סוג הסרטן השכיח ביותר בגברים יהודים הוא סרטן הערמונית, ואצל גברים ערבים זהו סרטן הריאה, כתוצאה משיעורי עישון גבוהים משמעותית בהשוואה לאוכלוסייה היהודית. בנשים משני המגזרים אפשר לראות שסרטן השד הוא השכיח ביותר, ובמקום השני סרטן המעי הגס.

 

שכיחות סוגי סרטן בקרב נשים בישראלשכיחות סוגי סרטן בקרב גברים בישראל

 

ההערכה המובילה היא שאפשר להקטין את הסיכון לסרטן עד כ-50% באמצעות אימוץ אורח חיים בריא הכולל הקפדה על פעילות גופנית בהתאם להמלצות ארגוני הבריאות, שמירה על משקל תקין והימנעות מעישון. נוסף על כך, ישנם חיסונים שמורידים את הסיכון להתפתחות סוגי סרטן מסוימים.

 

מהו סרטן?

נהוג להתייחס לסרטן כאל מקשה אחת, אך מדובר ביותר מ-100 סוגים שונים של מחלות שיש להן ביטוי קליני שונה, אופן ההתפתחות, המקום בגוף שבו הן מתפרצות ועוד. נהוג לסווג אותן על פי המקום שבו הן מופיעות (סרטן הריאה, סרטן הדם וכו'), ולכל סוג סרטן ישנם תת-סוגים שיכולים להיות שונים מאוד זה מזה.

ההסבר העקרוני להתפרצות סרטן הוא כישלון במערכות הבקרה האחראיות על כך שהתאים בגוף יתחלקו באופן תקין. הגורמים לכשל יכולים להיות טעות מקרית בחלוקה נקודתית של התאים, בעיה על רקע גנטי (סרטן תורשתי), או השפעה של גורם קרצינוגני (מסרטן) כגון קרינה ומזהמים שונים כמו אסבסט ועשן סיגריות.

ברוב המקרים הגוף מצליח לתקן את הנזק או להשמיד את התאים הפגועים, אבל פעמים אחרות מנגנוני הבקרה של הגוף לא מזהים בזמן את התאים המועדים לסרטן והם ממשיכים להתרבות ללא בקרה. התאים לא רק משגשגים אלא גם מפתחים יכולות מתוחכמות להתחמק מגילוי ומהשמדה, עד שהשפעתם על הגוף גדולה מדי.

 

האם אפשר למנוע את המחלות האלה?

התפשטות סרטן יכולה להיות תהליך אטי שנמשך זמן רב מאוד, אפילו עשרות שנים. זו הסיבה לכך שיש משמעות קריטית לאבחון המחלה בטרם היא מגיעה לשלב האלים שבו היא מתפשטת לאיברים אחרים (השלב הגרורתי) וקשה יותר לטפל בה, או שהטיפול הנדרש אגרסיבי יותר. ככל שמגלים את המחלה בשלב מוקדם יותר כך משתפר הצפי להצלחת הטיפול.

כיום יש בדיקות סקר רבות לאיתור מחלה בשלבים הראשוניים שנעשות על בסיס גורמי סיכון ידועים כמו עישון, נשים עם סיפור משפחתי או גנטיקה ידועה, גברים בגיל העמידה ועוד. קיימות גם בדיקות גנטיות המאפשרות לזהות מראש גורמי סיכון להתפתחות סוגי סרטן ספציפיים, ובדיקות גנטיות לגידול עצמו כדי לאפשר התאמה של טיפולים ייחודיים ומדויקים לסוג הסרטן של המטופל.

נוסף על הדברים האלה, ידוע גם שישנם חיסונים המורידים את הסיכון להתפתחות סרטנים מסוגים שונים כמו חיסון נגד הפטיטיס B, שמחקרים מצאו שהוא מוריד את הסיכון לסרטן הכבד, והחיסון נגד נגיף הפפילומה (HPV) שמפחית את הסיכון לכמה סוגים של מחלות סרטניות כגון סרטן צוואר הרחם, סרטן החלחולת, סרטן השחלות וסרטן הרקטום.

פנו לרופאי ורופאות המשפחה שלכם ושלכן כדי לדעת אילו בדיקות סקר רלוונטיות עבורכם ועבורכן, וכמובן בכל חשש שמשהו לא תקין.

 

מקורות

  1. יום הסרטן הבינלאומי 2020 – מאתר האגודה למלחמה בסרטן
  2. מידע באתר ה-National Cancer Institute
  3. חיסונים שמגנים מפני סרטן – מאתר ה-CDC

 

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת