מחלת קורונה - מרכז מידע
מידע על קורונה - בקישור הזה
תרמו לעמותה

עזרו לנו לקדם את בריאות הציבור בישראל, לחברה בריאה יותר

כפתור לתרומה לעמותת מדעת

מחלות זואונוטיות – מחלות המועברות מבעלי חיים לבני-אדם

בעלי חיים נמצאים בסביבת האדם, ויש להם תרומה עצומה לחיינו ולאיכות החיים שלנו. המגע הקרוב בין בני האדם לבין חיות שנמצאות בבית, במשקים חקלאיים, בתעשייה ובטבע מאפשר למחוללי מחלה רבים – חיידקים, נגיפים, טפילים ופטריות, לעבור מבעלי החיים לבני האדם ולגרום מחלות שיכולות להיות קלות אבל גם עלולות לסכן חיים.

המחלות שעוברות מבעלי חיים לבני אדם נקראות מחלות זואונוטיות. הן נפוצות מאוד: לפי ההערכה המקובלת, שש מכל עשר מחלות זיהומיות באדם מועברות על ידי בעלי חיים. 

איך מחלות עוברות מבעלי חיים לאדם?

לא תמיד בעל החיים הנגוע במחלה יראה סימנים קליניים כלשהם, אך הוא בכל זאת יכול להעביר את מחולל המחלה לאדם ולגרום תחלואה. מחלות זואונוטיות יכולות להיות מועברות מחיות לבני האדם בכמה דרכים: 

  1. מגע ישיר: יש מחלות שבהן נדרש מגע ישיר עם רוק, דם, הפרשות של בעלי חיים. אחת מהן היא כלבת, שבה הנגיף מועבר באמצעות נשיכה או רוק של בעל חיים חולה. מחלה אחרת היא מחלת שריטת החתול (ברטונלוזיס) שבה החיידק מועבר בשריטה של חתול נגוע.
  2. מגע עקיף: מחלות שמתפרצות בעקבות שהייה באזורים של חיות נגועות, ובהם בתי גידול, אקווריומים, אדמה וצמחים, וכלי אוכל ומים המשמשים את החיות הנגועות. החיידק מיקובקטריום מרינום (Mycobacterium marinum), שגורם זיהום עורי, חודר לגוף לאחר מגע עם אקווריום ואפילו עם המים שבהם שהו דגים נגועים. מקורה של פטרת העור (dermatophytosis) בשמיכות, בציוד או באדמה אליה נחשף בעל חיים נגוע.
  3. בעזרת וקטור (פונדקאי): מחולל המחלה עובר באמצעות גורם אחר, כמו קרציות, פרעושים ויתושים.
    דוגמאות שונות למחלות המועברות ע"י פונדקאי:
  • לישמניאזיס (שושנת יריחו), מחלה זיהומית שאותה גורם הטפיל החד תאי לישמניה (Leishmania). היא מועברת על ידי זבוב החול מחיות כמו פסמונים, שפני סלע, נברנים, גרבילים ומריונים.
  • החרקים שמעבירים את הנגיף שגורם לקדחת מערב הנילוס הם היתושים שמחדירים אותו לגוף האדם בעת העקיצה.
  • קדחת הבהרות וקדחת הכתמים הים-תיכונית נגרמות על ידי חיידקי ריקציה (Rickettsia) שאותה מעבירות קרציות שנצמדות לעורו של האדם ומוצצות ממנו דם.
  • דלקת מוח המועברת ע״י קרציות (TBE-Tick Borne Encephalitis), מחלה שלא קיימת בארץ, אבל רצוי להתחסן לפני נסיעה ליעדים בהם המחלה אנדמית (קיימת באופן קבוע).
  1. דרך מזון: אפשר להידבק במחלות אחדות בגלל צריכה של מזון מזוהם ומזון לא מבושל או לא מפוסטר (ביצים, בשר וחלב). המוכרות שבהן הן סלמונלה, שנגרמת על ידי חיידק באותו שם ומועברת במזון המזוהם בצואה של בעלי חיים נגועים, וברוצלוזיס שאותה גורם החיידק ברוצלה שנמצא בחלב מזוהם שאינו מפוסטר. 
  2. באמצעות מים: מחוללי מחלות אחדים נמצאים במים המזוהמים בהפרשות של חיות וחודרים לגוף בשתייה. אחת לכמה שנים נרשמת בישראל התפרצות של עכברת, מחלה המועברת באמצעות שתייה של מים מזוהמים בהפרשות של מכרסמים או של עדרי בקר חולים.

מי בסיכון?

מחלות זואונוטיות יכולות לפגוע בבני אדם בריאים לחלוטין, אך הן מסוכנות במיוחד לקבוצות סיכון כמו ילדים מתחת לגיל חמש, מבוגרים מעל גיל 65, נשים בהיריון ואנשים בעלי מערכת חיסון מוחלשת (חולי HIV, חולים אונקולוגיים וחולים עם פגיעה במח העצם). הסיכון מוגבר גם אצל אנשים שנמצאים במגע הדוק עם בעלי חיים כחלק מעיסוקם או מאורח חייהם, כתוצאה מהחשיפה הכרונית.

איך נשמרים מהידבקות במחלות אלה?

אין צורך להימנע או לפחד ממגע עם בעלי חיים, אבל חשוב להקפיד על כללי היגיינה נכונים כדי לצמצם את הסיכון לתחלואה: 

  1. שטפו ידיים במים וסבון לאחר כל שהות בסביבה של בעלי חיים. יש להקפיד על כך גם אם לא נגעתם בבעל החיים עצמו, ובמיוחד לפני אכילת מזון. 
  2. שמרו על כללים למניעת עקיצות מיתושים ולבשו בגדים ארוכים, השתמשו בתרסיסים דוחי חרקים והתקינו רשתות לחלונות. 
  3. הקפידו על טיפול מונע כנגד פרעושים, קרציות ותולעי מעי בחיות המחמד שברשותכם והדבירו אזורים נגועים. 
  4. הימנעו ככל האפשר מנשיכות ומשריטות של בעלי חיים זרים, באמצעות התנהלות נכונה בסביבת בעלי חיים. 
  5. שמרו על היגיינת מזון הכוללת שטיפה יסודית של מוצרי הגלם, בישול נכון, מניעת זיהום מזון מבושל על ידי מזון גולמי, ואחסון נכון של חומרי גלם ומזון מבושל. 
  6. קבלו חיסונים וטיפולים מונעים בזמן, בעיקר אם אתם בסיכון לחלות, נמצאים באזורי סיכון או באים במגע הדוק עם בעלי חיים.

ומה אם בכל זאת נחשפתי?

לפעמים אמצעי הזהירות אינם מספיקים והתוצאה היא שננשכתם, נשרטתם או נעקצתם על ידי בעל חיים. אם זה קורה, ראשית יש לשטוף את המקום במים זורמים וסבון למשך 15 דקות תוך שפשוף הפצע מתחת למים. לאחר מכן, יש לפנות מיד לטיפול רפואי. אם אתם חשים ברע חשוב לציין בפני הגורמים המטפלים את כל המגעים שהיו לכם עם בעלי חיים טרם המחלה.

התנהלות נכונה בסביבת בעלי חיים ושמירה על היגיינה יכולות לצמצם משמעותית את ההדבקה במחלות זואונוטיות רבות ולהקטין את הסיכוי להיפגע מהן. באופן הזה בני האדם יכולים ליהנות מבעלי החיים בסביבתם, ולשמור על הבריאות שלהם ושל החיות. 

מחלות זואונוטיות

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת