להתאפר בפורים בלי להשתגע
קניית איפור לפורים היא מטלה מאתגרת, והיא מאתגרת אפילו יותר כאשר יש חנויות שמוכרות מוצרים קוסמטיים ללא רישיון. מהן הסכנות ואיך נמנעים?
פורים מתקרב, וזה אומר שעוד מעט תמצאו את עצמכם תרים בקדחתנות אחר נעלי סטפס עם פאייטים מנומרים, צמידים זוהרים בחושך, פאה ממש בולטת, שפתון זהב ונוצה של חד קרן. וזה יקרה, גם אם בשנה שעברה נשבעתם שזהו, מעכשיו בוחרים רק בתחפושות פשוטות (אבל איכשהו רגע לפני פורים, יש לדברים נטייה להידרדר).
התחפושת לא תהיה מושלמת בלי איפור, וזו יכולה להיות מטלה מורכבת בפני עצמה. פעם אפשר היה לקנות איפור "אמיתי" ולשלם עליו הרבה כסף, או לקנות בדוכנים איפור זול שלא ברור מי ייצר אותו ובאיזה עשור זה קרה. מאז התקדמנו, ויש היום הרבה יותר מותגי איפור זולים שמוכרים גם מוצרים משוגעים לכבוד פורים. סביר להניח שהאיפור הזה טוב יותר מאותם מוצרים עלומי שם מילדותנו, ובכל מקרה הוא הרבה יותר בטוח.
למה לי רגולציה עכשיו?
כמו בהרבה מדינות אחרות, מדינת ישראל קבעה חוקים ותקנים לכל מי שרוצה לייצר, לייבא ולמכור מוצרי קוסמטיקה. לא משנה אם זה קרם עיניים מועשר באבקת יהלומים או לק נצנצים בחמישה שקלים, כולם צריכים לעמוד בתנאים שקבע משרד הבריאות ולקבל ממנו רישיון כדי למכור את המוצרים שלהם.
התנאים האלה קובעים באיזה רכיבים אסור להשתמש (למשל מתכות כבדות או רעלים מסוכנים כמו ציאניד), איך בודקים שהמוצר בטוח לשימוש ובאילו תנאים צריך לייצר, לארוז, לאחסן ולשווק אותו. כל כאב הראש הזה נועד כדי לדאוג שאותם מוצרים שמבלים הרבה שעות על העור שלנו, וליד הפה והעיניים שלנו, לא יגרמו נזק.
זה סומק או צבע אקרילי עמיד במים?
יש עוד מכשול אחד שצריך לעבור. בכל שנה ישנן חנויות שמשווקות חומרי יצירה בתור איפור לפורים או כצבעי גוף. ונחשו מה? למוצרים האלה אין רישיון של משרד הבריאות, וסביר להניח שהם גם לא יקבלו רישיון כזה בגלל שהם לא מוצרים שיוצרו בתנאים נאותים ומבוקרים. הם סתם צבעים שאפשר לקשקש איתם על דפים ועל קירות, ואנחנו ממש לא רוצים אותם על העור שלנו.
מומלץ לקנות רק מוצרי איפור וקוסמטיקה שקיבלו את רישיון משרד הבריאות, ויש עליהם פיקוח
אבל רגע, בשביל שימוש של יום אחד בשנה, אולי זה לא כל כך נורא ומסוכן להשתמש בסתם צבע או איפור לפורים בלי רישיון? ובכן, הבעיה עם מוצרי קוסמטיקה שאף אחד לא בדק ואף אחד לא אישר היא שאף אחד לא יודע איזה רכיבים הם מכילים ולאיזה נזקים הם עלולים לגרום. ובאמת, מדי פעם מתפרסמות בתקשורת כתבות על החרמת מוצרי איפור מזויפים, ובבדיקת הרכיבים מגלים לא פעם רמות חריגות של חומרים רעילים כמו עופרת וארסן, ואפילו ציאניד או הפרשות של בעלי חיים.
הדרך הכי בטוחה להימנע מחשיפה לחומרים מסוכנים במוצרי איפור לפורים (ובכלל) היא לקנות רק בחנויות קוסמטיקה מסודרות, או לפחות בחנויות שמוכרות איפור במשך כל השנה. בנוסף, על מוצרי קוסמטיקה צריך להיות כיתוב ברור לגבי הרישיון ואופן השימוש בהם, וניתן לחפש את המוצר שרכשתם במאגר התמרוקים באתר משרד הבריאות ולוודא שהוא מופיע שם ואכן קיבל רישיון. עדיין לא בטוחים? פשוט אל תיקחו סיכון, זה לא שווה את זה.
מקלחת ולישון
נגמר החג, ורגע לפני שגם הכתבה הזו מגיעה לסיומה, נמליץ להסיר את האיפור וצבעי הגוף לקראת השינה. במהלך היום העור שלנו נחשף ללכלוך שמצטבר גם על שכבות האיפור, וגם האיפור בפני עצמו יכול לגרות את העור אחרי כל כך הרבה שעות. הדרך הנוחה והבטוחה ביותר היא להשתמש בתכשירים להסרת איפור, אבל ניתן גם להשתמש במגבונים, בסבון פנים או בסבון גוף, וגם שמן תינוקות יכול לסייע להסיר איפור עמיד שלא ירד בקלות עם סבון. חומרי ניקוי אגרסיביים או תכשירים שמיועדים לניקיון הבית הם לחלוטין מחוץ לתחום, ואנחנו מרגישים צורך לציין את זה בגלל שכבר היו מקרים מעולם.
שיהיה לנו חג שמח, צבעוני ובטוח.
מקורות וקריאה נוספת
- הודעת דוברות משרד הפנים – המלצות לגבי איפור לפורים
- מאגר התמרוקים של משרד הבריאות
- אודות רישוי תמרוקים – משרד הבריאות
- נהלים וטפסים הקשורים לייצור, שיווק ורישוי תמרוקים – משרד הבריאות
- הסבר כללי על מחלקת תמרוקים – משרד הבריאות
- כתבות מרחבי העולם על החרמת מוצרי קוסמטיקה מזויפים ובדיקת הרכיבים:
כתבה של Daily Mail
כתבה של CBS News
כתבה של Irish Times