לקבלת עדכונים במייל

הכניסו את פרטיכם לקבלת הודעות ועדכונים שוטפים

    שם

    אימייל

    מחלת קורונה - מרכז מידע
    מידע על קורונה - בקישור הזה

    ניצחון הזיבה?

    כותב: נעם לויתן

    על פי דוח שפורסם ב-15 ביולי 2016 על ידי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), ייתכן שבקרוב לא נוכל לטפל עוד במקרי זיבה.

    זיבה היא מחלת מין נפוצה ביותר הנגרמת על ידי החיידק Neisseria gonorrhoeae. בזמן מגע מיני החיידק חודר לרקמות ריריות – באיברי המין, בדרכי השתן, בלוע ובפי הטבעת – וגורם לדלקת שיכולה להתבטא בהפרשות מוגלתיות ובצריבה בזמן מתן שתן. לפעמים לא יופיעו תסמינים לאחר ההדבקה (במיוחד אצל נשים), והמחלה יכולה להתפשט באין מפריע. ללא טיפול היא יכולה לגרום לעקרות, לדלקות פרקים, ואף לנזקים לשסתומי הלב שמסתיימים במוות. הדבקה בזיבה גם מגבירה את הסכנה להדבקה ב-HIV.

    למזלנו, קל מאוד למנוע זיבה: שימוש בקונדום תמיד, בכל מגע מיני מכל סוג, יגן בפני הדבקה. אבל לרוע מזלנו (ולמזלו של החיידק) אנחנו לא מקפידים על שימוש בקונדום – כי נדמה לנו שבמין אוראלי אנחנו מוגנים, או כי אנחנו מתפתים להאמין לסיפורים שמי שמשתמש בטיפול מונע טרום-חשיפה (PrEP) יכול לוותר על קונדום.

    חיידק הזיבה על מסך מחשב

    בעבר היה קל להיפטר מהזיבה: זריקת אנטיביוטיקה אחת או כמה כדורים, תוך שבוע היא נעלמה ואפשר היה לחזור לקיים יחסי מין. אבל במשך הזמן פיתח החיידק עמידות לרוב סוגי האנטיביוטיקה ששימשו נגדו, וכיום נותרו רק שני סוגים יעילים: צפלוספורין ואזיתרומיצין. אלא שעכשיו, על פי דוח ה-CDC, נראה שגם עליהן לא נוכל לסמוך לאורך זמן. על פי הדוח, שיעור החיידקים העמידים לאזיתרומיצין באוכלוסייה עלה מ-0.6% ל-2.5% תוך שנה, ושיעור החיידקים העמידים לצפלוספורין עלה מ-0.4% ל-0.8% תוך שנה גם כן.

    אמנם מדובר באחוזים קטנים אבל ניסיון העבר מלמד ששיעור החיידקים העמידים באוכלוסייה רק ילך ויגדל, ובסופו של דבר יופיעו זנים שעמידים לכל סוגי האנטיביוטיקה הקיימים. ואז הנבדקים יסבלו משלל תסמיני המחלה, מהקלים ועד החמורים ביותר, כמו בימים לפני פיתוח האנטיביוטיקה.

    כדי לעכב עד כמה שאפשר את ההתפתחות הזו, ה-CDC ממליץ להשתמש תמיד בקונדום ולעשות בדיקות תקופתיות למחלות מין. אם מתברר שנדבקתם בזיבה יש לטפל בה מיד, ולא לקיים יחסי מין עד סיום הטיפול. כמו כן יש להיבדק שוב שלושה חודשים לאחר תום הטיפול. ההמלצות תקפות במיוחד לאנשים בקבוצות סיכון: נשים מתחת לגיל 25; גברים המקיימים יחסי מין עם גברים; ונשים מעל גיל 25 שיש להן פרטנרים מיניים מרובים, חדשים, לא מונוגמיים, או החולים במחלת מין כלשהי.

    לסיכום: שימו קונדום, והקפידו להיבדק.

     

    מבוסס על פוסט זה

    האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

    פיתוח: דניאלה קרני-הראל

    עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


    תרומה לעמותת מדעת

    אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

    מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

    הפרטיות שלכם חשובה לנו
    האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

    Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת