לראשונה בארצות הברית: חיידק עמיד לאנטיביוטיקת "מוצא אחרון"
כותב: נעם לויתן
לראשונה התגלה בארצות הברית חיידק העמיד לאנטיביוטיקה הוותיקה קוליסטין, תרופה שנחשבת לתרופת "מוצא אחרון". החיידק העמיד התגלה באפריל השנה באישה בת 49 מפנסילבניה. חיידק עמיד דומה התגלה בדגימה שנלקחה מבשר חזיר.
על פי דוח של מחלקת ההגנה של ארצות הברית, החיידק התגלה כשב-26 באפריל 2016 הגיעה האישה למרפאה צבאית בעקבות זיהום בדרכי השתן. הבדיקות גילו כי החיידק, Escherichia coli (אי. קולי), עמיד לקוליסטין ולמספר אנטיביוטיקות נוספות הודות ל-15 גנים המקנים לו את העמידות הזו. הגנים לעמידות הם לא חלק מהגנום, מה-DNA, של החיידק העמיד אלא נמצאים על שני מקטעי DNA עצמאים וניידים הקרויים פלסמידים. פלסמידים יכולים לעבור בקלות בין חיידקים, ולכן קיים חשש כי הפלסמיד שכולל את הגן לעמידות לקוליסטין (mcr-1) יעבור לחיידקים העמידים לאנטיביוטיקות אחרות ויגרום להופעת חיידק שעמיד לכל האנטיביוטיקות הקיימות כיום.
במאי השנה דיווחה מחלקת החקלאות של ארצות הברית כי חיידק עם עמידות לקוליסטין נמצא בדגימה מבשר חזיר. הפלסמיד שנושא חיידק זה מקנה לו עמידות לקוליסטין ולאנטיביוטיקות נוספות, אך לא לאותם סוגי אנטיביוטיקות שלהן עמיד החיידק שנמצא בפנסילבניה.
חיידקים עם פלסמיד המקנה עמידות לקוליסטין התגלו לראשונה בנובמבר 2015 בבני אדם ובבעלי חיים בסין. מאז התגלו חיידקים כאלו גם באירופה ובקנדה, אך זו הפעם הראשונה שבה חיידק כזה מתגלה בארצות הברית. מאחר שהאישה מפנסילבניה לא עזבה את ארצות הברית בחמשת החודשים האחרונים עוד לא ידוע כיצד נדבקה בחיידק.
לרוב לא משתמשים בקוליסטין בבני אדם, מאחר ששימוש בה עלול לגרום נזק לכליות. עם זאת, קוליסטין משמשת כאנטיביוטיקת מוצא אחרון נגד חיידקים העמידים לסוגי אנטיביוטיקה רבים אחרים. בזכות מיעוט השימוש בקוליסטין בבני אדם, לחיידקים לא הייתה הזדמנות לפתח נגדה עמידות. אולם, מאחר שמדובר באנטיביוטיקה יעילה, אימצו אותה בחקלאות. שימוש יתר באנטיביוטיקה במשק החי גרם להופעה של חיידקים העמידים לה (בדרך של ברירה טבעית), ומשם הייתה הדרך קצרה להעברת העמידות לחיידקים המדביקים בני אדם. עם זאת, במשק החי בארצות הברית לא משתמשים בקוליסטין, ולכן הופעת החיידק העמיד – באישה ובחזיר – היא כרגע בגדר מסתורין.
כיום, כאמור, החיידק העמיד לקוליסטין פגיע לאנטיביוטיקות אחרות. אך קיים חשש גדול שהחיידק יעביר את העמידות הזו לחיידקים נוספים, כולל כאלו שעמידים לאנטיביוטיקות אחרות, וכך יוביל ליצירתו של "חיידק על" אמיתי, שעמיד לכל סוגי האנטיביוטיקה שיש בידי האדם. במוקדם או במאוחר אבולוציית החיידקים תביא להופעתו של חיידק שכזה, שיביא לסופו של עידן האנטיביוטיקה. התוצאה היא שנעמוד בפני חיידקים שאין לנו כל דרך להילחם בהם (פרט אולי על ידי טיפול מונע – חיסון).
ומה איתנו? עמידות לקוליסטין ככל הנראה עוד לא הגיעה לחיידקי ישראל. כדי להקטין את הסיכון להתפשטות העמידות בארץ וכדי לזהות את החיידקים העמידים בזמן, אם יגיעו לכאן, יש לבדוק זיהומים חיידקיים באופן שגרתי לזיהוי עמידות זו. בנוסף, מומלץ להפחית את השימוש בכל סוגי האנטיביוטיקה בחקלאות ולאכול בשר שבושל היטב, כלומר בושל בטמפרטורה גבוהה מספיק כדי להשמיד את החיידקים.