עונת השפעת הנוכחית צפויה להיות קשה מאחר שהחיסון השנה פחות יעיל
יעילותו של חיסון השפעת העונה פחותה מאחר שאחד מזני נגיף השפעת השנה עמיד לחיסון. למרות יעילותו הנמוכה נגד זן זה, החיסון עדיין מגן מפני זנים אחרים של הנגיף וכן עשוי להפחית את שיעור הסיבוכים הקשים מהמחלה.
עונת השפעת בישראל רק התחילה וכבר התפרסמו מספר ידיעות כי השנה צפויה להיות בארץ תחלואה גבוהה עקב יעילות נמוכה מהרגיל של חיסון השפעת העונתי. עם זאת, מקרי שפעת חדשים בארץ מנוטרים באופן שבועי ונכון להיום אין בישראל התפרצות של השפעת העונתית. מספר המקרים המאובחנים בארץ אמנם מצוי בעלייה, אך הוא מתחת למספר החולים הממוצע מהשנים הקודמות בתקופה המקבילה.
על פי דוח של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) מספר מקרי השפעת המאובחנים בארצות הברית מעיד על התפרצות. התפרצות זו אפשרה לבצע מחקר להערכת יעילות החיסון שניתן השנה. המחקר התבצע אך ורק על אנשים שחלו בשפעת ולא הגיעו לאשפוז, ולכן יעילות החיסון נבדקה רק לגבי תחלואה ולא לגבי סיבוכי המחלה. לפי המחקר יעילות החיסון השנה עומדת על 23%. כלומר, עד כה, בקרב המחוסנים, היארעות התחלואה בשפעת הופחתה ב 23% ביחס לאוכלוסייה הלא מחוסנת. זוהי הערכה מוקדמת של היעילות, הערכה סופית של יעילות החיסון תתבצע רק בתום העונה.
יעילות החיסון הפחותה מיוחסת לחוסר התאמה בין אחד מזני השפעת בחיסון (זן A/H3N2) לזן הנגיף שהסתובב בפועל. כשני שליש מנגיפי השפעת השייכים לזן H3N2 עברו מוטציה – שינוי גנטי – שעמידה בפני החיסון. בעקבות מוטציה זו הנוגדנים שנוצרים לאחר החיסון לא מזהים את הנגיפים טוב מספיק. יש להדגיש כי מוטציות נפוצות בקרב נגיפי שפעת ומתרחשות באופן טבעי כחלק ממנגנוני ההתגוננות המתוחכמים של הנגיפים בפני מערכת החיסון. זו הסיבה שבגינה בכל שנה אנחנו צריכים חיסונים חדשים נגד שפעת. אין זה אומר, שנגיף שעבר מוטציה מסוכן יותר או פחות מנגיפי שפעת אחרים.
נכון לתאריך 10.1.2015 נמצאו העונה בישראל 27 דגימות חיוביות לנגיפי השפעת השונים על פי בדיקות מעבדה. כ-19 מהן היו מהזן H3N2 (אך לא בהכרח מנגיפים שעברו מוטציה). עדיין לא פורסמו נתונים רשמיים לגבי שכיחות המוטנטים מבין נגיפי השפעת שהתגלו בארץ.
למרות יעילותו הנמוכה של החיסון נגד אחד מזני השפעת השנה, משרד הבריאות ממליץ לציבור בישראל להתחסן מאחר שהחיסון מגן מפני זנים נוספים של הנגיף. כמו כן, בעמותת מדעת הסבירו כי מחקרים משנים קודמות מראים שגם כאשר יעילות החיסון בהורדת תחלואה פחותה הוא עדיין מפחית את שיעור הסיבוכים מהמחלה באופן דרמטי.
עד כה התחסנו בישראל כ-1.7 מליון תושבים, כך שהכיסוי החיסוני הוא כ-20%., אך עוד אי אפשר להעריך מה היא יעילות החיסון בארץ מכיוון שהשפעת העונתית טרם התפרצה בישראל.
בעמותת מדעת מבקשים לחזור ולהדגיש כי לפי מידע משנים קודמות גם כאשר יעילות החיסון נמוכה יחסית במניעת היארעות השפעת, החיסונים עדיין מגנים היטב מפני סיבוכי המחלה הגורמים לאשפוז ואף למוות ולכן כדאי ללכת ולהתחסן.