פניה למגזין מנטה במחאה על הטעיית הציבור
בעקבות פרסום כתבה בנושא חיסון ה-HPV, פנינו למגזין מנטה במחאה על הטעיית הציבור. להלן לשון הפניה:
לכבוד
מערכת מגזין מנטה
הנדון: הטעיית הציבור בכתבתה של יפה שיר-רז מ-4 בנובמבר
בתאריך 4.11.16 פורסמה במנטה, מדור הבריאות של ynet, כתבה העוסקת במחקרי בטיחות שהתבצעו על החיסון נגד נגיף הפפילומה האנושי (1). בכתבה זו דיווחה העיתונאית יפה שיר-רז על תלונת חוקרים מקבוצת קוקריין הנורדית כנגד הסוכנות האירופית לתרופות (EMA) בנוגע לקביעתה על בטיחות החיסון. למרבה הצער בכתבה הוצג מידע חלקי בלבד, באופן העלול להטעות את הקוראים.
בכתבתה ציינה שיר-רז כי "ה-EMA השיב לתלונה של הקוקריין, אך התייחס אך ורק להאשמה כנגד פרופ' ראסי (מנהל הסוכנות)". בכך למעשה התעלמה לחלוטין ממסמך בן 17 עמודים שהוציאה ה-EMA ובו התייחסויות לכל אחת מהנקודות שהעלו החוקרים מקבוצת קוקריין הנורדית (2). התעלמות ממסמך זה היא רשלנית ביותר וגורמת להטעיה חמורה. המסמך מספק הסברים מבוססים לכל אחת מהטענות שהועלו במכתב התלונה ומבטל אותן, ובכך הופך את הדיווח ללא רלוונטי.
בהמשך מציינת שיר-רז את אזהרת "הקולג' האמריקאי לרפואת ילדים" בנוגע לחיסון. לא מצוין בכתבה כי מדובר בארגון קתולי שמרני קיצוני וקיקיוני, אשר מתנגד לחיסון מטעמים אידיאולוגיים גרידא. ארגון זה מתנגד בין היתר גם להפלות, זוגות חד-מיניים, פעילות מינית מחוץ לנישואין ועוד (3). הארגון מנסה להצדיק את עמדותיו הפרימיטיביות באופן פסאודו-מדעי ואף מציע טיפולי המרה לתיקון נוער הומוסקסואלי. באופן בו מוצג הארגון בכתבה עלול הקורא שאינו מצוי בעובדות להניח כי מדובר בארגון רלוונטי המייצג באיזשהו אופן את רופאי הילדים בארה"ב.
כתבה זו של שיר-רז מצטרפת לרשימה ארוכה של כתבות פרי עטה, שמציגות גם הן מידע חלקי או לא מדוייק ומנוסחות באופן המלבה פחדים מפני טיפולים חשובים, כולל חיסונים חשובים, יעילים, בטוחים ומצילי חיים. בכתבותיה של שיר-רז, כמו בכתבה הנדונה, מוצג מידע חלקי – הכולל מאמרים סלקטיביים הנוגדים את הידע הרפואי בתחום הנסקר, או שמוצגים בצורה שמסלפת את המסקנה האמיתית שלהם – תוך התעלמות ממרבית הספרות הרפואית. בנוסף הכותבת מתיימרת לנתח באופן עצמאי מאמרים מדעיים, אף כי זהו אינו תחום מומחיותה. בהתאם, מסקנותיה לעתים לא קשורות כלל למה שנבדק במחקרים אלו, לעתים עומדות בניגוד לעמדת כותבי המחקרים, וברוב המוחלט של המקרים עומדות בניגוד חמור לעמדתם של מרבית המומחים מכל העולם.
ההטעיה רק מתחזקת כאשר תחת כותרת כתבה העוסקת בנושאים רפואיים, מצוין כי הכותבת הנה "ד"ר", עובדה שגורמת לקורא הסביר להניח שמדובר בד"ר לרפואה. הנ"ל היא למעשה ד"ר לתקשורת, ואינה בת סמכא בתחומים עליהם היא מדווחת.
אנו בעמותת מדעת, מבקשים להביא לתשומת לבכם את גודל הנזק והעוול הנגרם לציבור. אנו דורשים להסיר את המידע המטעה מן הרשת או לתקן אותו בהתאם לספרות הרפואית העדכנית, וכן אנו דורשים שבעתיד, כגוף תקשורת בעל השפעה ואחריות, תעשו את מירב המאמצים לוודא שהמידע אותו אתם מביאים לציבור הנו שלם ומהימן, ללא הטעיות, סילופים וחצאי אמיתות. כחלק מפעילותינו ההתנדבותית אנו מוכנים לסייע בכל עת לכלי התקשורת במתן ייעוץ מקצועי, ניתוח מידע וסיפוק מקורות אמינים.
בברכה,
אדוה לוטן
מנכ"לית עמותת מדעת
ד"ר קרן לנדסמן
מנהלת מקצועית עמותת מדעת
הפניות:
(1) https://tiny.cc/89hrgy
(2) https://goo.gl/b6adjF
(3) https://tiny.cc/ddirgy
מכותבים:
מערכת ynet
שוקי טאוסיג, עורך העין השביעית
(8 בנובמבר 2016)