מהתנגדות לחיסונים ועד עמידות לאנטיביוטיקה – האיומים הגדולים לבריאות העולמית
ארגון הבריאות העולמי מסמן את עשרת האיומים הגדולים על הבריאות העולמית ב-2019, ואתם צריכים לדעת עליהם.
בין האיומים המרכזיים: הססנות חיסונים, עמידות חיידקים לאנטיביוטיקה ומגיפת שפעת עולמית.
18.01.2019
מהססנות חיסונים, למגיפה העולמית הבאה:
הססנות חיסונים, כלומר ההימנעות מחיסונים למרות זמינותם, מאיימת לשנות את המגמה להעלמת מחלות בנות
מניעה, כמו פוליו, אדמת וחצבת. השנה, התחלואה העולמית בחצבת לדוגמה עלתה ב-30%, כאשר חלק מהעלייה מיוחסת למדינות בהן המחלה נעלמה או הייתה קרובה לכך. במדינות האלו, כמו בישראל, החצבת פרצה בעקבות הידבקות של אוכלוסיות לא מחוסנות, שהפיצו את המחלה הלאה, תוך סיכון תינוקות רכים ומדוכאי חיסון.
ארגון הבריאות העולמי מזהה כי הגורם המשפיע ביותר על האמון בחיסונים הוא הצוות הרפואי הראשוני (רופאים ואחים בקהילה). על כן חשוב כי הצוותים הרפואיים יהיו מצוידים במידע אמין ומהימן בנושא ובתפוסה שמאפשרת להם להקדיש זמן גם להסברה מול הורים.
מומחים מארגון הבריאות העולמי מעריכים כי העולם יתמודד עם עוד מגיפת שפעת עולמית, בדומה למגיפה הספרדית אשר התפרצה ב-1918 וקטלה מעל ל-50 מיליון בני אדם. השאלה היחידה שכרגע לא ניתן לענות עליה, היא מתי זה יקרה. הארגון מנהל כ-153 צוותים ב-114 מדינות לניטור זני השפעת שמסתובבים בעולם, על מנת להיות מוכנים כמה שיותר מהר להתפרצות שכזו, באמצעות חיסונים מתאימים ופיתוח תרופות אנטי-וירליות יעילות, בעיקר במדינות מתפתחות.
עולם עמיד לאנטיביוטיקה:
תרופות נגד מחלות זיהומיות כמו אנטיביוטיקה, תרופות אנטי-וירליות או תרופות נגד מלריה הולכות ומאבדות את הרלוונטיות שלהן נוכח התפתחות זנים עמידים.
ככל שתגדל שכיחותם של הזנים העמידים לטיפולים הקיימים, עולה החשש שנחזור אחורה לזמנים בהם מחלות מדבקות כמו שחפת, זיבה, וסלמונלה היוו סיכון משמעותי ובלתי ניתן לטיפול. בנוסף, מצבים כאלו יובילו לחוסר אונים מול סיבוכים זיהומיים בעקבות ניתוחים או כימותרפיה, מה שיפגע בבטיחות ההליכים השכיחים האלו כטיפול בבעיות בריאותיות רבות.
איך מתמודדים?
אחת הדרכים להתמודד עם התפתחויות של עמידות לאנטיביוטיקה היא הפחתת השימוש על ידי שימוש מושכל בתרופה, רק לפי צורך ממשי ותחת בקרה רפואית. דרך נוספת להתמודדות היא הפחתת ההידבקויות על ידי בידוד חולים, חינוך הציבור לשמירה על היגיינה, שמירה על בטיחות מזון, וחיסונים.
אדוה לוטן, מנכ"לית עמותת מדעת: "מדעת פועלת כבר מספר שנים להתמודדות עם הבעיות המזוהות על ידי ארגון הבריאות העולמי.
בשנה האחרונה קידמנו הצעת חוק בנושא מדיניות החיסונים שמטפלת בין היתר בהיבטים של הסברה והגדלת הנגישות לחיסונים, באופן התואם את המלצות ארגון הבריאות העולמי.
אנו מקדמים הפצת מידע אמין בנושאים בריאותיים, על מנת לתרום לציבור מידע מקצועי שיעזור לו לקבל החלטות מושכלות, שיטיבו עם בריאותו וסביבתו, ומקיימים מפגשים והרצאות לאנשי מקצוע.
אנו קוראים לציבור להשמע להנחיות רפואיות ולהתייעץ עם אנשי מקצוע מוסמכים בכל התלבטות בנושאים אלו, על מנת שנוכל לחזור לימים בהם מחלות כמו חצבת היו רק מחלות מספרי ההיסטוריה ושלא נחשוש מזיהומים שכיום ניתן לטפל בהן בקלות באמצעות אנטיביוטיקה".
מקורות וקריאה נוספת:
הצהרת ארגון הבריאות העולמי
על מחלת החצבת
על אנטיביוטיקה
על עמידות לאנטיביוטיקה
על זיבה עמידה לטיפול
על שימוש נכון באנטיביוטיקה
החוק לעידוד החיסונים
ארגון הבריאות העולמי על מצב החיסונים בישראל