מדוע עורכי ynet ומנטה מנסים לפגוע באוכלוסיות בסיכון?
בסוף השבוע התפרסמה ב-ynet כתבתה של יפה שיר-רז, כתבת הבריאות של מנטה, בנושא חיסון השפעת, כתבה שהיא מפגן מרשים של כתיבה מוטה וחסרת אובייקטיביות.
מחלת השפעת היא מחלה מסוכנת שהורגת לפחות עשרות אנשים בישראל כל שנה, בעיקר בקבוצות סיכון. קבלת חיסון לשפעת היא הדרך הבטוחה ביותר להגן על עצמנו ועל היקרים לנו. עובדות פשוטות אלו מוסכמות על כל ארגוני הבריאות הגדולים והקונצנזוס המדעי והרפואי מלבד הד"ר לתקשורת יפה שיר-רז וקומץ מתנגדי רפואה בולטים.
בכתבתה למגזין מנטה מה-13.01.17 שולפת שיר-רז בביטחון מוחלט נתונים שלוקטו מתוך סקירה בודדת, בליווי משפטים מפחידים, שלא נתמכים בנתונים, שאומרים שבמקרה הטוב חיסון השפעת בכלל אינו יעיל. לעומת שיר-רז, כותבי הסקירה "נטולת האינטרסים" (לפי שיר-רז) נזהרים מאמירות כאלו. הם גם מזהירים שרק 10 אחוז מהמחקרים שנבחרו לסקירה אמינים ושהם השתמשו במחקרים מלפני עשרות שנים שאין להם קשר או נגיעה לחיסונים נגד שפעת שמשתמשים בהם היום.
חלק גדול מההטעיות בכתבה מתמקד, למרבה הצער, באוכלוסיות שנמצאות דווקא בסיכון מיוחד ממחלת השפעת: פעוטות, נשים הרות, קשישים וחולים כרוניים. הכתבה רצופה ניסוחים מטעים שעלולים לדוגמה לגרום לנשים הרות לחשוב שחיסון השפעת לא יעיל נגד שפעת, כשבעצם הסקירה מדברת על חוסר יעילות בהגנה ממחלות אחרות.
אין זו הפעם הראשונה שמתפרסמות במגזין מנטה וב-ynet כתבות אנטי רפואיות, מנוגדות לקונצנזוס המדעי שהעובדות בתוכן אינן מסוגלות למלא אפילו פיסקה אחת, למרות אזהרות חוזרות ונשנות מגופים שונים. כתבה כזו אינה עומדת בסטנדרטים של אתיקה עיתונאית או יושרה מקצועית בסיסית.
הכתבה האחרונה, המתמקדת בעיקר באוכלוסיות שהן בסיכון מיוחד ממחלת השפעת, מהווה לא פחות מאשר הטעייה חמורה וגניבת דעת. לא נגזים אם נאמר שכתבה כזו מהווה סכנה מוחשית לחיי אדם. אנו קוראים לעורכי ynet לגלות אחריות, להוריד את הכתבה המסוכנת מדפי האתר ולהפעיל בעתיד משנה זהירות בפרסום כתבות מסוג זה.