אודות דיפתריה

דיפתריה (Diphtheria), המכונה בעברית קרֶמֶת או אסכרה, הינה מחלה מסוכנת הנגרמת ע"י חיידק. החיידק מתיישב באיזור הלוע והשקדים ומפריש שם רעלנים הגורמים בסופו של דבר ליצירת קרום דמוי ממברנה שגורם לקשיי נשימה עד כדי חנק.

הרעלן של החיידק עלול בנוסף לגרום לבעיות בשריר הלב ובמערכת העצבים.

שיעורי התמותה ללא טיפול ב-10-5% מהמקרים

סיבוכי המחלה

כיוון שנזקי הרעלן נמשכים גם כשהחיידק כבר איננו, הטיפול בדיפתריה משולב: תרופות הנוגדות ספציפית את פעילות הרעלן וכן אנטיביוטיקה למניעת המשך התרבות החיידק.

ללא טיפול שיעור התמותה מהמחלה עומד על 5%-10% ועד 20% במקרים קשים, לרוב אצל ילדים קטנים מגיל 5 ומבוגרים מעל גיל 40.

אודות החיסון

לפני פיתוח החיסון דווחו בארצות הברית 206,000 מקרי מחלה בשנה, מתוכם 15,520 מקרי מוות. מאז החיסון ירדו מספרי המקרים המדווחים ל-CDC וכיום הוא עומד על 5 בשנה, ללא מקרי מוות.

למרות החיסון הדיפתריה לא נכחדה. בשנת 1994 לאחר התפרקות ברית המועצות והתפוררות שירותי הבריאות חלה ירידה משמעותית בשיעורי החיסון באוכלוסיה. התוצאה היתה מגיפת דיפתריה בה חלו יותר מ-47 אלף איש, מתוכם מתו כ-1,700 אנשים.

החיסון לדיפתריה מבוסס על הרעלן שמפריש החיידק, העובר תהליך בו הוא מאבד את התכונות הרעילות הגורמות לסימני המחלה. החיסון לילדים והחיסון למבוגרים שונים במינון – מבוגרים מקבלים מינון מופחת של רכיב הדיפתריה בחיסון בשל שיעור גבוה יותר של תופעות לוואי מקומיות.

יעילות החיסון פוחתת עם השנים ולכן יש חשיבות גדולה לחיסון מרבית האוכלוסיה על מנת להגן על אוכלוסיית המבוגרים בגילאי 60 ומעלה ועל תינוקות שטרם חוסנו נגד דיפתריה.

בישראל מקבלים חיסון בגילאי 2*, 4, 6, 12  חודשים (במינון הגבוה) וכן בגילאי 7 ו-13 שנים (במינון המופחת). למבוגרים מומלץ להתחסן בתרכיב המכיל את המינון המופחת פעם ב-10 שנים.

*עדכון: נכון לנובמבר 2023, מועד החיסון הראשון הוקדם לגיל 6 שבועות בשל התפרצות שעלת ופוליו.

האתר מנוהל ומתוחזק ע"י עמותת מדעת

פיתוח: דניאלה קרני-הראל

עיצוב ומיתוג: כרמי אהוביה


תרומה לעמותת מדעת

אנו עושים כל מאמץ כדי להנגיש מידע מבוסס-ראיות ומהימן בנושאי בריאות. אנו משקיעים זמן ומשאבים רבים על מנת שהמידע המובא באתר יהיה העדכני והמדוייק ביותר, מגובה במקורות מדעיים ותואם את הידע המקצועי בתחומים הרלוונטיים. יחד עם זאת, אין במידע שבאתר כדי להוות המלצה רפואית. אנו מעודדים את מי שחפץ בהמלצות ועצות פרטניות בנושאים רפואיים לפנות באופן אישי לרופא/ה מורשה/ית או לבעל/ת רשיון באחד ממקצועות הבריאות הרלוונטיים.

מוזמנים לקרוא עוד על תהליך יצירת התוכן שלנו

הפרטיות שלכם חשובה לנו
האתר של מדעת עושה שימוש בעוגיות על מנת ליצור חוויה נעימה לכל המבקרים, אתם מוזמנים לקרוא על זה עוד ב דף תנאי המשתמש שלנו

Midaat © 2024 | מדעת - למען בריאות מושכלת