אודות המופילוס אינפלואנזה
המופילוס אינפלואנזה בי הוא חיידק אשר גורם לדלקת קרום המוח ודלקות נוספות. הוא היה המקור השכיח ביותר לדלקת קרום המוח עד לשימוש בחיסון נגדו בתחילת שנות ה-90.
תסמיני המחלה
שיעורי התמותה ב-7.5% מהמקרים
החיידק חודר לגוף דרך הלוע העליון, מתיישב בו, ולעיתים ממשיך וחודר למחזור הדם, בדרך שאינה ידועה. בגוף הוא יכול לגרום לכמה מחלות – הנפוצה ביותר היא דלקת קרום המוח (50-65% מהמקרים עד לתחילת השימוש בחיסון) שהיא דלקת מסכנת חיים.
מחלות נוספות הן: דלקת של מכסה הגרון (אפיגלוטיטיס) – שעלולה לגרום לחנק ומוות, וכן דלקות נוספות כמו דלקת פרקים, דלקת עור של הפנים, ראש או צוואר, אלח דם ודלקת ריאות.
כ-7.5% מהחולים בדלקת קרום המוח מתים. כשליש מבין הילדים השורדים את המחלה סובלים מנכות: השכיחה ביותר היא חרשות, אך נכויות אחרות אפשריות הן פרכוסים ואיחור התפתחותי.
אפיגלוטיטיס, דלקת מכסה הגרון, עלולה להיות קטלנית – מכסה הגרון מתנפח ודרכי הנשימה עלולות להיחסם – מצב מסוכן שכן אין אספקת חמצן וללא טיפול מיידי ישנו סיכון למוות.
ישנו גם הסיכון לדלקת בעצמות או בקרום הלב שהוא סיכון נדיר יותר.
דרכי הדבקה
כנראה שהמחלה מופצת בעיקר על ידי טיפות רוק – אבל עדיין אין הוכחות מספקות לכך.
אנשים שהחיידק המופילוס אינפולאנזה בי נמצא אצלם בלוע העליון יכולים להיות נשאים שלו, ולהפיץ אותו ולהדביק אחרים, בלי להציג תסמינים בעצמם.
ילדים חולים במחלה יכולים להדביק ילדים אחרים שנמצאים איתם באותה סביבה קרובה.
אודות החיסון
החיסון ניתן כחלק מהחיסון המחומש – כנגד דיפתריה, טטנוס, שעלת, פוליו, והמופילוס אינפלואנזה בי (HiB-DTaP-P). החיסון ניתן בזריקה בגילאי חודשיים*, 4 חודשים, 6 חודשים ושנה.
*עדכון: נכון לנובמבר 2023, מועד החיסון הוקדם לגיל 6 שבועות בשל התפרצות שעלת ופוליו.
החיסון מורכב מפוליסכריד (רב-סוכר) של המופילוס אינפלואנזה בי שמצומד לחלבון כללי, כדי להגביר את היכולת של החיסון לייצר זיכרון חיסוני. בעצם החיידק כולו לא נכלל אלא רק חלק קטן מאוד ממנו, שלא מסוגל לגרום למחלה או כלל להתרבות. על פי מחקרים, כ-2% מהילדים יפתחו אודם, נפיחות או חום מקומי במקום הזרקת החיסון, או חום מעל 38.8 מעלות צלסיוס. תופעות אלו בדרך כלל מתחילות תוך 24 שעות ממתן החיסון ויכולות להימשך 2-3 ימים.
החיסון נותן הגנה של 95-100%.
בארה"ב, לפני החיסון, בערך ילד/ה אחד מ-200 ילדים חלה או חלתה בדלקת קשה הנגרמת ע"י חיידק זה. כמעט כל המקרים התרחשו בילדים קטנים מגיל 5, וכשני שליש מהמקרים הם בילדים קטנים מגיל 18 חודשים. החיסון הביא להורדה של 99% בשכיחות דלקות הנגרמות על ידי החיידק.
בישראל, לפני החיסון, כ-100 ילדים בשנה חלו בדלקת קרום המוח ע"י החיידק ואחרי החיסון ירד למספר חד ספרתי.
מקורות:
- Hib Vaccination – מתוך אתר ה-CDC
- Haemophilus influenzae type B – מתוך הספר הורוד של ה-CDC (קובץ PDF)
- גרפים, תחלואה בישראל, המופילוס אינפלואנזה B בישראל – מתוך אתר החיסונים של ביה"ח וולפסון
- Haemophilus influenzae type (HIB) ,Clinical trials – מתוך אתר ה-NHS
- Recommendation of the Immunization Practices Advisory Committee (ACIP) Polysaccharide Vaccine for Prevention of Haemophilus influenzae Type b Disease – מתוך אתר ה-CDC