אודות אדמת
אדמת היא מחלה הנגרמת מוירוס המכונה בלעז רובלה (Rubella Virus). המחלה נמשכת בין 1-3 ימים ומאופיינת בסימפטומים המזכירים שפעת (חום, נפיחות של בלוטות הלימפה, כאבי פרקים, כאבי ראש ונזלת) יחד עם פריחה אדומה המתחילה בפנים ומתפשטת לגוף ולגפיים.
סיבוכי המחלה
פגיעה התפתחותית חמורה ב-80-90% מהמקרים
אצל ילדים ומבוגרים זו, לרוב, מחלה קלה ולעיתים אפילו החולה לא מגיש בה, אך לעוברים זו מחלה מאד מסוכנת. כאשר וירוס זה תוקף אישה הרה, הוא עובר את השיליה ותוקף גם את העובר. הוירוס יגרום לפגיעה התפתחותית חמורה בעובר או להפלה ב 80-90% מהמקרים.
הפגיעה בעובר כתוצאה מהדבקה יכולה להתבטא במערכות רבות בגוף והיא עלולה לגרום לבעיות חמורות גם לאחר שהתינוק נולד, במהלך חייו. הפגיעות הידועות בעובר יכולות להיות חרשות, קטרקט, מומים בלב ופיגור שכלי, כשבמהלך חיי התינוק נפוצים סיבוכים כמו סכרת, מחלות בבלוטת התירואיד, מחסור בהורמון הגדילה ופאנאנספאליטיס (מחלה שתוקפת ולעיתים מכלה את המח).
דרכי הדבקה
המחלה מדבקת למדיי – ההדבקה נגרמת ממגע עם חולה ע"י שיעול או התעטשות. הוירוס שוכן בלוע החולה החל מ 7 ימים לפני הופעת הפריחה ועד 7 ימים אחרי, כך שאישה בהריון לא תמיד תדע לזהות אדם שממנו עלולה להדבק. בנוסף, לא תמיד תדע אישה על הריונה ולכן לא תדע שעליה לנקוט אמצעי זהירות.
כיוון שהמאחסן היחיד בטבע של וירוס האדמת הוא האדם, ניתן למעשה למזער את הסיכון מהדבקות ע"י התחסנות של כלל האוכלוסייה ואפילו להכחיד את המחלה.
חיסון
חיסון האדמת ניתן בתרכיב אחד עם חצבת, חזרת ואבעבועות רוח בגיל שנה ושוב בגיל שש. החיסון הינו בטוח ביותר אך יש לו, כמו לכל טיפול, תופעות לוואי אפשריות. תופעות הלוואי הנפוצות יותר הן חום ופריחה קלים (כאחד מכל שבעה מתחסנים), כאשר במקרים נדירים תיתכן גם התנפחות של בלוטות הצוואר (אחד לכל מאה ילדים).
כל התופעות האלה עלולות להתרחש בין 5-12 ימים לאחר החיסון.
מקורות:
- Atreya, C. D., Mohan, K. V. K., & Kulkarni, S. (2004). Rubella virus and birth defects: molecular insights into the viral teratogenesis at the cellular level.Birth Defects Research Part A: Clinical and Molecular Teratology, 70(7), 431-437. ׁ(קישור ל-Pubmed)
- Edlich, R., Winters, K. L., & Long III, W. B. (2005). Rubella and congenital rubella German measles). Journal of long-term effects of medical implants,15(3). (קישור ל-Pubmed)
- Immunization Safety Review Committee. Immunization Safety Review. Vaccines and Autism Board of Health Promotion and Disease Prevention, Institute of Medicine National Academy Press, Washington, DC, 2004).
- Vaccine information statement: MMRV – מתוך אתר ה-CDC (קובץ PDF)